Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση των Νέων Αγροτών. Η υποβολή ξεκινάει 31/10 και λήγει 30/11/2016

Στneoi-agrotes4η δημοσιότητα δόθηκε (www.agrotikianaptixi.gr) η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά την ενίσχυση νέων, έως και 41 ετών.

Για τις Λεπτομέρειες Εφαρμογής πατήστε εδώ. (http://www.agronews.gr)

Για την Πρόσκληση πατήστε εδώ. (http://www.agrotypos.gr)

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας.

Νέες ανακοινώσεις από το Υπουργείο για το Πρόγραμμα των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΝΕimagesΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ:

 

 1. Η πρόσκληση Υποβολή Φακέλων θα δημοσιευτεί τέλος Οκτωβρίου .

Υπενθυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση ένταξης είναι η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας για το έτος 2016.

Δόθηκε παράταση Υποβολής Δηλώσεων Καλλιέργειας 2016 για όσους ενδιαφερόμενους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη Δήλωσή τους.

 1.  Γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 40 έτος. Δηλαδή, είναι επιλέξιμοι όλοι οι ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1976.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ανοίγει μέχρι 5 Οκτωβρίου το ΟΣΔΕ για τους υποψήφιους Νέους Αγρότες

Ανοίγει μέχρι 5 Οκτωβρίου το ΟΣΔΕ για τους υποψήφιους Νέους Αγρότες

neoi-agrotes-2

Να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους αγρότες ώστε να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα των νέων αγροτών (Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» αποφάσισε το ΥπΑΑΤ. Εν αναμονή της προκήρυξης του εν λόγω προγράμματος , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 5.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν είχαν προλάβει να το πράξουν νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Οκτώβριο για να ακολουθήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στόχος είναι οι ενδιαφερόμενοι να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δύο αυτά προγράμματα εντασσόμενοι, όσοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και στα δύο.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την από 20/04/2016 Προδημοσίευση  που αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το  σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του».

Για τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου πατήστε εδώ.

Ενημερώσεις για τους παραγωγούς όλου του Έβρου σχετικά με τα Αγροτικά Προγράμματα

14408058_10210605564839504_194804858_oTo Γραφείο μας πραγματοποιεί ενημερώσεις για τους παραγωγούς όλου του Έβρου σχετικά με τα αγροτικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν ότι θα ανοίξουν άμεσα.

Τα Προγράμματα αυτά είναι της ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ,

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΔΑΣΙΚΑ – ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ, ΔΑΣΟΓΕΩΡΓΙΚΑ – ΔΑΣΟΛΙΒΑΔΙΚΑ.

Το Πρόγραμμα Ενημερώσεων έχει ως εξής:

 • Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2016 στο Διδυμότειχο 18:30 στο Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ»
 • Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 στη Σαμοθράκη 17:00 στη Καμαριώτισσα στην ταβέρνα «ΧΑΡΑΝΑΣ»
 • Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2016 στη Κορνοφωλιά 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο
 • Δευτέρα, 26 Σεπτέμβρη 2016 στο Τυχερό 18:30 στο Καφενείο «Δουτσίνη»
 • Τρίτη, 27 Σεπτέμβρη 2016 στην Ελαία Τριγώνου 11:00 στη Καφετέρια Καφά
 • Τρίτη, 27 Σεπτέμβρη 2016 στην Ορεστιάδα 19:00 στο Ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ»
 • Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη 2016 στην Άνθεια 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Τετάρτη, 5 Οκτώβρη 2016 στις Φέρες 19:00 στο Δημαρχείο

(το πρόγραμμα ενημερώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς)


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

agrotiki_gi_350

Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας έτους 2016

Το ποσό της επιδότησης είναι :

19.500 ευρώ για Φυτικής Κατεύθυνσης Μελλοντική

22.000 ευρώ για Ζωικής Κατεύθυνσης Μελλοντική

 

Προϋποθέσεις:

 • Ηλικία από 18 έως 40
 • Η αγροτική εκμετάλλευση Να έχει απόδοση εισόδου τουλάχιστον ίση με 8.000 ευρώ

(Υπολογίζεται με δείκτες)

 • Οι δεσμεύσεις είναι από 3 έτη και φτάνουν τα 4 έτη
 • Ιδιόκτητη γη παίρνει μόρια
 • Δεν έχει Μακροχρόνιες Υποχρεώσεις

Παραδείγματα με εκμεταλλεύσεις που φτάνουν απόδοση 8.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο:

 • 45 στρ βαμβάκι και 15 ηλίανθο ή 11 στρέμματα κηπευτικών ή 87 Πρόβατα ή 97 αίγες

ή 6 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ή 109 Μελισσοκυψέλες

 

Προδημοσίευση που αφορά το Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014 – 2020 και Εξειδίκευση Βαθμολογικών κριτηρίων Περιφερειών

ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016, ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, LEADER ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ

EU_mlad_fermerΤο πρώτο εξάμηνο του 2016, αν πάνε όλα καλά με τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις για τα νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που υπήρχαν και στην «παλέτα» του Μπαλτατζή, όπως είναι οι Νέοι Αγρότες, τα Σχέδια Βελτίωσης και τα προγράμματα Leader, διεμήνυσε σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,

Παράλληλα, όσον αφορά τη δανειοδότηση των αγροτών που θα επενδύσουν στα πλαίσια του Β΄ Πυλώνα τη νέα περίοδο, δεν αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικό Ταμείο στα πρότυπα του ΤΑΕ (Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας), το οποίο «δεν είχε επιτυχία», όπως είπε. Αντίθετα, οι αγρότες θα χρηματοδοτούνται από τη λεγόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσα στην οποία θα ενσωματωθεί και η δανειοδότηση των επενδυτικών μέτρων του Β’ Πυλώνα, μαζί με τα ΕΣΠΑ. Το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015 το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με την απόφαση C(2015)917 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από την ολοκλήρωση εντατικών και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων.

Η δημόσια δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 5,8 δις ευρώ δημόσια δαπάνη (4,7 δις ευρώ κοινοτικής συμμετοχής), που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 7 δις ευρώ.

Στο νέο ΠΑΑ ενσωματώνονται οι βασικές αρχές για την αγροτική ανάπτυξη, και συγκεκριμένα η οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, η προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικό στοιχείο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η εξωστρέφεια, η αύξηση ή/και διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και η κοινωνική συνοχή.

Τα μέτρα και οι δράσεις του νέου Προγράμματος δομούνται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες. Ειδικότερα:

-την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα με κατανομή του 6,2% κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκατ. ευρώ

-την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης την προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και την βιώσιμη διαχείριση των δασών με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, ήτοι 713 εκατ. ευρώ

-την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής

– την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία και τη δασοπονία στην οποία αφιερώνεται το 38,7%, ήτοι 1.825 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής

-την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01%, ήτοι 897 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, και τέλος,

-την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής

Με το σύνολο των προγραμματισμένων παρεμβάσεων στο νέο ΠΑΑ:

· ενσωματώθηκε η πολιτική στόχευση για ενθάρρυνση των Νέων Μέτρων που αφορούν στην κατάρτιση και εκπαίδευση, την καινοτομία, τη συνεργασία και τη δικτύωση, τις ομάδες παραγωγών, την ενίσχυση πολύ μικρών εκμεταλλεύσεων, τα start up ΜΜΕ επιχειρήσεων εκτός γεωργικού τομέα και τις υποστηρικτικές δομές παροχής συμβουλών στους παραγωγούς.

· διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής και προστέθηκαν δράσεις σε μέτρα για το Περιβάλλον και τη Κλιματική Αλλαγή (άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθεί σε δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές και δράσεις διαχείρισης κινδύνων για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις) αλλά και σε επενδυτικά μέτρα (ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις) με έμφαση στην εξοικονόμηση ύδατος και τις ΑΠΕ.

· δόθηκε έμφαση στη Συμπληρωματικότητα και τις Συνέργειες πχ. πολυτομεακό και πολυταμειακό LEADER, συνέργειες με λοιπά διαρθρωτικά ταμεία, με Πυλώνα Ι της ΚΑΠ, κλπ.

· αποτυπώθηκε η πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις ελληνικές Περιφέρειες (οι πόροι που θα εκχωρηθούν ανέρχονται στο 37% του ΠΑΑ).

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014 – 2020

Το πρόσφατα εγκεκριμένο (30/10/2015) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΠΑλΘ 2014 – 2020, του οποίου οι συνολικά διατιθέμενοι κοινοτικοί (388,8 εκατ. €) και εθνικοί πόροι θα ανέλθουν σε 523,4 εκατ. €, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για την χώρα μας, εξασφαλίζοντας για το διάστημα αυτό την βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Το ΕΠΑλΘ 2014 – 2020 οικοδομείται γύρω από τις έξι βασικές Προτεραιότητες της Ένωσης (Π.Ε.) για την ανάπτυξη της αλιείας. Συγκεκριμένα:

· τον τομέα της αλιείας (Π.Ε.1): συμπράξεις μεταξύ αλιέων και επιστημόνων με γνώμονα την καινοτομία, επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών, προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς και επενδύσεις σε υποδομές όπως αλιευτικοί λιμένες, αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες και τόποι εκφόρτωσης, (186,2 εκατ. €),

· τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας (Π.Ε.2): ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών, μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού παραγωγικών μονάδων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (89,7 εκατ. €),

· τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (Π.Ε.5): ίδρυση και εκσυγχρονισμός των τομεακών επιχειρήσεων, εκστρατείες προώθησης και εξεύρεσης νέων αγορών καθώς και στήριξη σχεδίων παραγωγής και εμπορίας Ομάδων Παραγωγών (78,2 εκατ. €),

· την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών (Π.Ε.4): εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (54,1 εκατ. €),

· την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) (Π.Ε.3): συλλογή αλιευτικών δεδομένων και υλοποίηση του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής (92 εκατ. €) και τέλος

· την ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (Π.Ε.6): λειτουργία του Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της Ένωσης (6 εκατ. €)