Νέες Ανακοινώσεις Υπουργείου για τα Σχέδια Βελτίωσης της Πρόσκλησης του 2011.

36519-agrotiko-mhxanhmaΔίνεται Παράταση στην Ημερομηνία Υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης  που έχουν περάσει ως ανειλημμένες. Δηλαδή, όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν έστω και ένα αίτημα πληρωμής μέχρι τις 31/12/2015 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τελικό Αίτημα Πληρωμής (αποπληρωμή) στις 10/09/2017.

Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων, είτε από εργασίες που έχουν υλοποιηθεί και για τις οποίες δεν κατατέθηκε έγκαιρα αίτημα πληρωμής είτε από ενδεχόμενη επιστροφή ποσών που έχουν καταβληθεί, εφόσον το έργο θεωρηθεί ως μη ολοκληρωμένο.

Νέες ανακοινώσεις από το Υπουργείο για το Πρόγραμμα των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΝΕimagesΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ:

 

 1. Η πρόσκληση Υποβολή Φακέλων θα δημοσιευτεί τέλος Οκτωβρίου .

Υπενθυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση ένταξης είναι η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας για το έτος 2016.

Δόθηκε παράταση Υποβολής Δηλώσεων Καλλιέργειας 2016 για όσους ενδιαφερόμενους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη Δήλωσή τους.

 1.  Γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 40 έτος. Δηλαδή, είναι επιλέξιμοι όλοι οι ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1976.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Υποχρεωτική Επιθεώρηση-Τεχνικός έλεγχος ψεκαστικών μηχανημάτων των αγροτών

 ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

logo4agrotest-logo

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το νόμο 4036/2012, κρίνεται υποχρεωτικός ο τεχνικός έλεγχος των εν χρήση ψεκαστικών μηχανημάτων της χώρας, έως τις 26 Νοεμβρίου 2016 και απαιτείται χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης και αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας, που θα ισχύει έως το 2020. Μετά το 2020 το σήµα θα πρέπει να ανανεώνεται ανά τριετία.

Η εταιρία μας σε συνεργασία με την AGROTEST (ΣΤ.Ε.Ε.Ε.Γ.Φ – ΚΤΕΟ ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ) η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Επιθεώρησης-Πιστοποίησης των Ψεκαστικών Μηχανημάτων, έρχεται στο χώρο σας, όπου βρίσκεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός, κάνει την επιθεώρηση, συμπληρώνει το Απογραφικό Δελτίο Ψεκαστικού το οποίο θα είναι υποχρεωτικό Έντυπο για τη Δήλωση Καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) και στη συνέχεια επικολλεί το αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας, παρόμοιο με εκείνο των αυτοκινήτων.

Γιατί πρέπει να επιθεωρήσω το ψεκαστικό μου

Από το νόμο 4036/2012, έχει γίνει υποχρεωτική η επιθεώρηση. Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, που φθάνουν τις 5.000 € για όσους μετά τις 26-11-2016 χρησιμοποιούν ψεκαστικό που δεν έχει εφοδιαστεί με πιστοποιητικό και αυτοκόλλητο επιθεώρησης.

Τα οφέλη

 

Η επιθεώρηση των εν χρήσει ψεκαστικών, ενώ είναι μία υποχρέωση που έχουν οι αγρότες, έχει διαπιστωθεί ότι τους δημιουργεί οικονομική ωφέλεια και γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης ήδη από το πρώτο έτος, καθώς γίνεται εξοικονόμηση φαρμάκου.

Επιπλέον μετά την επιθεώρηση και με τη σωστή χρήση του ψεκαστικού (βαθμονόμηση), επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα ψεκασμού με σωστή κατανομή του ψεκαστικού υγρού στην καλλιέργεια, πιο ασφαλής εφαρμογή για τον χειριστή (χωρίς διαρροές και αερομεταφορά), μικρότερες ποσότητες γεωργικών φαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα και το περιβάλλον.

Η χρήση σωστά συντηρημένων ψεκαστικών μηχανημάτων βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των χειριστών τους και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασίας του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και στην διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

Κοστολόγιο AGROTEST – Πόσο θα κοστίσει

 

Δεξαμενή έως 300 λίτρα : 80 €

Δεξαμενή από 301 λίτρα έως 750 λίτρα :100 €

Δεξαμενή από 751 λίτρα και άνω :120 €

Η σχετική σελίδα του Υπουργείου εδώ.

Ανοίγει μέχρι 5 Οκτωβρίου το ΟΣΔΕ για τους υποψήφιους Νέους Αγρότες

Ανοίγει μέχρι 5 Οκτωβρίου το ΟΣΔΕ για τους υποψήφιους Νέους Αγρότες

neoi-agrotes-2

Να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους αγρότες ώστε να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα των νέων αγροτών (Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» αποφάσισε το ΥπΑΑΤ. Εν αναμονή της προκήρυξης του εν λόγω προγράμματος , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 5.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν είχαν προλάβει να το πράξουν νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Οκτώβριο για να ακολουθήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στόχος είναι οι ενδιαφερόμενοι να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δύο αυτά προγράμματα εντασσόμενοι, όσοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και στα δύο.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την από 20/04/2016 Προδημοσίευση  που αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το  σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του».

Για τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου πατήστε εδώ.

Ενημερώσεις για τους παραγωγούς όλου του Έβρου σχετικά με τα Αγροτικά Προγράμματα

14408058_10210605564839504_194804858_oTo Γραφείο μας πραγματοποιεί ενημερώσεις για τους παραγωγούς όλου του Έβρου σχετικά με τα αγροτικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν ότι θα ανοίξουν άμεσα.

Τα Προγράμματα αυτά είναι της ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ,

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΔΑΣΙΚΑ – ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ, ΔΑΣΟΓΕΩΡΓΙΚΑ – ΔΑΣΟΛΙΒΑΔΙΚΑ.

Το Πρόγραμμα Ενημερώσεων έχει ως εξής:

 • Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2016 στο Διδυμότειχο 18:30 στο Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ»
 • Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 στη Σαμοθράκη 17:00 στη Καμαριώτισσα στην ταβέρνα «ΧΑΡΑΝΑΣ»
 • Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2016 στη Κορνοφωλιά 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο
 • Δευτέρα, 26 Σεπτέμβρη 2016 στο Τυχερό 18:30 στο Καφενείο «Δουτσίνη»
 • Τρίτη, 27 Σεπτέμβρη 2016 στην Ελαία Τριγώνου 11:00 στη Καφετέρια Καφά
 • Τρίτη, 27 Σεπτέμβρη 2016 στην Ορεστιάδα 19:00 στο Ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ»
 • Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη 2016 στην Άνθεια 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Τετάρτη, 5 Οκτώβρη 2016 στις Φέρες 19:00 στο Δημαρχείο

(το πρόγραμμα ενημερώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς)


 

Διοικητικές Πράξεις ΕΑΕ 2016 έως τις 30/11/2016

ΟΠΕΚΕΠΕΔιοικητικές Πράξεις ΕΑΕ 2016 έως τις 30/11/2016

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτημάτων που αφορούν:

α) Διοικητικές Πράξεις Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016

Οι αιτήσεις αφορούν διορθώσεις προφανών σφαλμάτων κατά την καταχώρηση των αιτήσεων (τροποποιήσεις φυτικού κεφαλαίου, ζωικού κλ). Οι γεωργοί που  για οποιοδήποτε λόγο, επιθυμούν να μεταβάλουν στοιχεία των αιτήσεών τους, στα πλαίσια διόρθωσης προφανών σφαλμάτων, υποβάλλουν σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα μέσω των Πιστοποιημένων Φορέων, που απευθύνεται στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόμενο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης.

β) Άρση επικάλυψης

Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης θα πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολογητικά έγγραφα τα οποία θα τεκμηριώνουν τη θέση και τα όρια του/των αγροτεμαχίου/ων για τα οποία αιτείται άρση επικάλυψης. Ενδεικτικά συνοδευτικά έγγραφα αναφέρονται τα εξής:

 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα ενταγμένο στο ΚΣΑ ΕΓΣΑ 87
 2. Οριστικός τίτλος Κτηματολογίου – αν υπάρχει – με το απαραίτητο απόσπασμα χάρτη
 3. Τυχόν διαγράμματα αναδασμών με τους απαραίτητους πίνακες
 4. Επικουρικά, Ε9, τυχόν συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, και λοιπά διοικητικά έγγραφα που να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για το έτος 2016, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων επιλεξιμότητας, άρσης επικάλυψης και διόρθωσης των ΕΑΕ μέσω διοικητικών πράξεων για όλα τα πεδία της αίτησης, ορίζεται αυστηρά η 30/11/2016 με εξαίρεση τους παραγωγούς που έχουν αιτηθεί Εξισωτική Αποζημίωση για τους οποίους ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30/09/2016.

γ) Επιλεξιμότητα

Γεωργοί, οι οποίοι διαφωνούν με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου τους, έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης επιλεξιμότητας μετά τις 21-7-16. Οι γεωργοί που υπέβαλλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 μέσω πιστοποιημένου Φορέα, θα απευθύνονται στον Φορέα τους, προκειμένου να ελέγξουν και να προσδιορίσουν τα αγροτεμάχια για τα οποία απαιτείται ένσταση επιλεξιμότητας. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν για την ορθότητα της ένστασης, τόσο ως προς τη θέση του αγροτεμαχίου, όσο και ως προς τα στοιχεία επιλεξιμότητας στο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Ο γεωργός είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει δικαιολογητικά που ενισχύουν την ορθότητα του αιτήματος του, ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φωτοερμηνευτικά η επιλεξιμότητα του αγροτεμαχίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης.

δ) Υποβολή εκπρόθεσμων ΕΑΕ

Εκπρόθεσμες αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

Για να θεωρηθεί ότι συντρέχει περιστατικό ανωτέρας βίας, δεν αρκεί η συνδρομή λόγων ανωτέρας βίας, αλλά απαιτείται επιπλέον εκ μέρους των δικαιούχων τόσο η επίκληση αυτών, όσο και η προσκόμιση των αποδείξεων των περιστάσεων που οι ίδιοι θεωρούν ως περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ έτους 2015 έως τις 12/9/2016

opekepe 1Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2015. Οι ενστάσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους  έως και τις 12/9/2016, είτε απ’ ευθείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση ή στις κατά τόπους Νομαρχιακές Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε στους πιστοποιημένους Φορείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ επικοινωνήσετε μαζί μας

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

AGROKTIMAΑνακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα ανοίξει το Νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας .Το έτος αναφοράς θα είναι η Δήλωση Καλλιέργειας του 2016 για τα αγροτεμάχια που θα μπορούν να ενταχθούν. Οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής ότι θα ισχύσουν φαίνονται στον πίνακα.

 

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ύψος ενίσχυσης σε ευρώ/στρέμμα/έτος 

Καλλιέργεια Μετατροπή σε

Βιολογική

Διατήρηση Βιολογικής
Αραβόσιτος Κτηνοτροφικός 60 60
Αραβόσιτος Εδώδιμος 56,3 54,4
Χειμερινά Σιτηρά 12,2 12
Μηδική/

Τριφύλλι

58,5 57,4
Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή 43 49,1
Όσπρια 45,6 49,1
Βαμβάκι 49,6 51,6
Λινάρι

Ελαιοκράμβη

Ηλίανθος

Σόργος

Λοιπές Αροτραίες

52,9 49,3
Ελαιοκομία 67,9 50,5
Σταφίδα 71,9 63,6
Επιτραπέζια Σταφύλια 90 90
Οινοποιήσιμα Σταφύλια 84,5 65,7
Μηλοειδή 64,4 53,2
Πυρηνόκαρπα 90 90
Εσπεριδοειδή 34,5 33,4
Ρύζι 37,1 44,6
Αρωματικά

Φαρμακευτικά

Φυτά

60 60

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ύψος ενίσχυσης σε ευρώ/ΜΜΖ/στρέμμα/έτος 

Κατηγορία Ζώου Μετατροπή σε

Βιολογική

Διατήρηση Βιολογικής
Αιγοπρόβατα 21,1 24,7
Βοοειδή Κρεατ/κής ή

Μικτής Κατεύθυνσης

26,7 28
Βοοειδή Γαλακτ/κής

Κατεύθυνσης

33,3 34,7

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

agrotes1Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας έτους 2016

Το ποσό της επιδότησης είναι : 14.000 ΕΥΡΩ

Προϋποθέσεις:

 • Ηλικία από 18 έως 65 (Όχι οι Συνταξιούχοι)
 • Μόνιμη Κατοικία κάτω από 5.000 κατοίκους

(Έξω από το πρόγραμμα Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα)

 • Η αγροτική εκμετάλλευση να έχει απόδοση εισόδου από 5.000 έως 7.999 ευρώ

(Υπολογίζεται με δείκτες)

 • Οι δεσμεύσεις είναι από 3 έτη και φτάνουν τα 4 έτη
 • Μέσα σε 24 μήνες να γίνουν επαγγελματίες αγρότες
 • Δεν έχει Μακροχρόνιες Υποχρεώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

agrotiki_gi_350

Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας έτους 2016

Το ποσό της επιδότησης είναι :

19.500 ευρώ για Φυτικής Κατεύθυνσης Μελλοντική

22.000 ευρώ για Ζωικής Κατεύθυνσης Μελλοντική

 

Προϋποθέσεις:

 • Ηλικία από 18 έως 40
 • Η αγροτική εκμετάλλευση Να έχει απόδοση εισόδου τουλάχιστον ίση με 8.000 ευρώ

(Υπολογίζεται με δείκτες)

 • Οι δεσμεύσεις είναι από 3 έτη και φτάνουν τα 4 έτη
 • Ιδιόκτητη γη παίρνει μόρια
 • Δεν έχει Μακροχρόνιες Υποχρεώσεις

Παραδείγματα με εκμεταλλεύσεις που φτάνουν απόδοση 8.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο:

 • 45 στρ βαμβάκι και 15 ηλίανθο ή 11 στρέμματα κηπευτικών ή 87 Πρόβατα ή 97 αίγες

ή 6 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ή 109 Μελισσοκυψέλες

 

Προδημοσίευση που αφορά το Υπομέτρο 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014 – 2020 και Εξειδίκευση Βαθμολογικών κριτηρίων Περιφερειών